Direktlänk till inlägg 10 februari 2015
Nu har jag ätit Paleo i en vecka och jag har gått ifrån dieten 2 gånger.
Den första var i lördags då jag var bjuden på 60-årskalas. Inte klarade jag av att skippa underbart goda sallader med baljväxter i eller hummus, som jag älskar. Det blev en god chokladkaka också till dessert.
Man måste ju vara social!
Sen fick jag akut hunger en dag när jag var hos mina föräldrar och de hade precis köpt ett bröd så det blev 2 mackor med ost på....
Jag tar inte så hårt på detta. Har förstått att det är ganska så svårt att gå över från "vanlig" diet till Paleo. Grejen är att man ska gå över från att vara sockerberoende till fettberoende. Kanske jag uttrycker det fel, men i vilket fall finns det knappt något socker i Paleo. I alla fall inte det vita raffinerade.
Och det sockret finns ju i nästan allting numer.....
Jag har fortfarande svårast för frukosten. Men jag har lärt mig att dricka kaffe med en tsk kokosolja i. Ganska så ok faktiskt!
Mycket god mat kan man också äta med Paleo.
Och ska man sammanfatta Paleo kort så kan man säga att man äter allt utom spannmål, mejeriprodukter och processade matvaror. Allt ska vara naturligt och helst också ekologiskt.
Det är verkligen bra mat som jag ser det. Men jag saknar mina mackor...har ännu inte prövat att baka något på Paleovis men får väl snart göra det.
I helgen bjöd jag min dotter och mina föräldrar på Paleofika och det blev succé. En jättesmarrig kladdkaka, utan socker och utan mjöl, helt suveränt god!
Här är receptet om ni vill pröva.
Kladdkaka med smak av mint
INGREDIENSER KLADDKAKA:
15 st färska dadlar
1 dl riven kokos
2 dl mandelmjöl
5 msk raw kakao
4 msk kokossocker
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk torkad pepparmynta
1 nypa havssalt
2 st ägg
0,5 dl kokosolja
Bakpulvret kan uteslutas.
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Smält kokosoljan
Kärna ur dadlarna och lägg i en matberedare, använd knivbladen
Tillsätt kokosen och mixa ihop till en smet
Mortla pepparmyntan i en mortel
Blanda samman mandelmjöl, raw kakao,, kokossocker, bakpulver, äkta vaniljpulver, pepparmyntan och havssalt
häll ner i dadel- och kokossmeten
Mixa samman
Tillsätt äggen och mixa igen
Häll på den smälta kokosoljan och mixa igen
Pensla en springform med kokosolja, häll ner smeten i formen och jämna till
Grädda i ugnen i 8- 10 minuter till kakan fått en tunn torr yta
Låt kakan svalna och låt den sedan stå i kylen minst en timme innan servering
Servera gärna med vispad kokosgrädde.
Denna kaka är fantastisk god och det bästa är ju att den är helt naturlig. Inget socker....faktiskt håller jag med min dotter när hon säger att den är godare än en vanlig kladdkaka. Kanske för att jag älskar dadlar!
Foto: Ellen Björktegen
"Kod för att importera min blogg till Nouw: 4864799500"
Nu har jag bestämt mig. Jag kommer inte att blogga via bloggplatsen längre. Men bloggen kommer att finnas kvar så om det är något speciellt man letar efter så förtvivlen icke. Från och med idag säger jag definitivt ett stort TACK och adjö t...
En längre tid har jag funderat på att flytta min blogg. Är lite trött på den gammaldags designen här....man kan inte göra så mycket och det känns gammalmodigt. Så när jag nu flyttar så hoppas jag ni följer med! Jag säger till när det...
Kontakta mig på mejl:
margita.andersson@gmail.com
IAKTTAG, LYSSNA, TIG.
DÖM SÄLLAN.
FRÅGA MYCKET.
August von Platen